Frozen


FROZN_014M_G_ENG-GB_70x100.inddLedo šalis / Frozen (2013)

Žanras: Animacinis

Režisierius: Chris Buck, Jennifer Lee

Vaidino: Kristen Bell, Alan Tudyk, Idina Menzel, Josh Gad, Jonathan Groff …

Apie:

Hanso Kristijano Anderseno pasakos „Sniego karalienė“ motyvais sukurtas animacinis nuotykių filmas „Ledo šalis“ žiūrovus nukels į neįtikėtino grožio karalystę, vieną birželio dieną netikėtai sukaustomą amžino įšalo ir pasmerkiamą nuolatinei žiemai.

Šį ne kaltą pokštą iškrečia princesės Anos sesuo Elza, kuri jau nuo vaikystės nebesugeba valdyti savo stebuklingų ledinių galių ir todėl daugeliui metų buvo atskirta nuo pasaulio. Elza nusivylusi ir išsigandusi pabėga į kalnus, kad nebekeltų niekam grėsmės. Užsispyrusi jaunėlė Ana net neketina pasiduoti ir leisti sesei dingti po to, kai nesimatė šitiek metų. Ana ryžtasi leistis į speigo gniaužtus sulaužysiančią kelionę, kurioje merginą lydi drąsus alpinistas Kristofas ir jo elnias Svenas.

Deja, iš pirmo žvilgsnio paprasta atrodžiusi išvyka tampa ilga ir varginančia kelione per pūgas, speigus ir snieguotas viršukalnes, siekiant išsklaidyti ledinius Elzės burtus.

Illuminated says:

Nesu pernelyg prijaučianti animaciniams filmukams, tad į jų premjeras kinuose dažniausiai neskubu. Veikiausiai ir į šį nebūčiau ėjusi, jei nebūčiau sumaniusi į kiną “nusitempti“ savo jaunesnės sesės, kuri, nors ir mėgsta filmukus, kino teatrus apeina iš tolo. Tad, kuomet įžengėme į salę ankstų šeštadienio rytą, didelių lūkesčių sau nekėliau, vis dėlto juk tai – animacinis filmas vaikams..

Tačiau likau labai maloniai nustebinta ir negaliu tuo mažyčiu džiaugsmu nepasidalinti. Jei paklaustumėte – sesei filmukas itin patiko, realiai tai nieko stebėtino. Tačiau man pačiai “Ledo šalis“ pasirodė kaip itin mielas, jaukus ir labai žiemiškas filmukas (o žiemos kaip tik šią akimirką labai ir trūksta..), kuriame nestinga ir kokybės. Istorija ir pati veikėjų “formuluotė“ (nerandu kitų žodžių) kiek priminė “Ilgo plauko istoriją“. Na žinot – jauna ir patrakusi mergina, kiek netašytas vaikinas su augintiniu ir t.t. Tačiau panašumai išsiskiria vos tik istorijai įsibėgėjus, o pats filmo siužetas – žinoma, vaikiškas ir vietomis kiek nuspėjamas, tačiau įdomus ir turintis puikių akimirkų. Didelį įspūdį padarė ir kiek labiau feministiniai pagr. personažai (jei suprant, ką turiu omeny) – nors čia ir yra meilės, daugiausia filme gvildenami seseriški santykiai, draugystė ir pasiaukojimas, o ne “kaip greičiau tapt gražuolei, susirast savo princą ir ištekėt“. Kaip animaciniam filmui, kiek įdomus pasirodė ir Elsos personažas – iš jos tikėjausi tipinio blogiečio charakterio, tačiau būtent jos veikėja pasirodė kiek komplikuota, kas pridėjo įdomumo.
Kiek dviprasmiškiau vertinčiau filmo gale laukiantį mini “twist’ą“, kuris nors ir nuspėjamas bei primenantis muilo operas, filmo kontekste sužaidė išties gerai. Filmui nuotaikos pridėjo ir graži muzika.

Trumpai tariant – rekomenduoju. Ir tėvams su vaikais, ir šiaip įvairaus amžiaus žmonėms, išskyrus, galbūt, absoliučius snobus, kurie į tokius filmukus nė pažvelgt nenori. Tiesiog tai gražus ir kokybiškas, labai šiltas ir kartsykiais net ir žiūrovo širdį suvirpinti galintis filmukas, kuris, beje, vienintelis šiais metais kine žiūrėtas tokio žanro atstovas. Ir ką pasakiau šeštadienį iškart po peržiūros, tą galiu pakartoti ir dabar – ko gero tikrai mokėčiau, kad galėčiau pažiūrėti šį filmą dar kartą! B+ (8,5/10)

Parašykite komentarą